Ruokinta

Kanien ruokavalion tulisi koostua pääosin(noin 70%) hyvälaatuisesta kuivaheinästä ja raikkaasta vedestä. Sen lisäksi kaneille on hyvä tarjota jotain tuoreruokaa. Kesällä erilaiset luonnosta löytyvät heinä- ja ruohokasvit(voikukka, piharatamo, siankärsämö, maitohorsma, vuohenputki, valkoapila..), varvut, vadelman oksat, voikukat, lehtipuun oksat.. ovat mainiota ravintoa kaneille. Varsinkin oksien nakertelua kanit rakastavat ja oksat tekevät hyvää hampaille ja ruuansulatuskanavalle. Omenapuun ja marjapensaiden oksat ovat suurta herkkua, lisäksi pajun, pihlajan, haavan ja vaahteran oksat ovat maistuvia makeutensa vuoksi, koivusta meidän kanit eivät välitä.
Kun luonnon tarjoama tuoreruoka alkaa vähentyä voi kaneille tarjota kaupan hevi osaston antimia, kuten tummia salaatteja esim. rucolaa ja roomansalaattia, yrttejä(esim. persilja, basilika, kirveli, korianteri, oregano, rosmariini, rucola, minttu..), selleriä, kukkakaalia, parsakaalia, ruusukaalia.. lista on loputon =)
Lisäksi voi tarjota hedelmiä, joista runsaasti sokeria sisältäviä(kuten banaani) tarjotaan harvemmin.
Kurkkua, perunaa, sitrushedelmiä, papuja, sipulikasveja, raparperia ja avokadoa tulisi välttää.
Aina kun tarjoaa kanille jotain uutta syötävää, niin muistaa tehdä sen pikkuhiljaa ja pienillä annoksilla ettei kanin vatsa mene sekaisin.

Pellettiä kaneille voi myös tarjota, aikuisen kanin annos on noin 1 rkl/painokilo. Siemenseoksia kanille ei kannata antaa ollenkaan, ne on monesti tarkoitettu jyrsijöille.

Alkuperäinen kuva lainattu www.therabbithouse.com

 

Kaniemme ruokavalioon kuuluu omalla tilalla tuotettu hyvän laatuinen ja tuoksuinen luomu niittyheinä joka on tehty viljelemättömiltä alueilta. Kuivaheinämme ei ole tasalaatuista, vaan yksi iso pyöröpaali sisältää runsaasti erilaisia heinäkasveja sekä luonnonyrttejä, jonkin verran paaleissa on myös apilaa, voikukkaa ja vadelmaa. Lisäksi kaneille tarjotaan päivittäin pieni annos luomukauraa, jonka joukkoon on sekoitettu erilaisia kääpiökaneille tarkoitettuja pellettiseoksia(Oxbow ja JR Farmin tuotteita). Poikaset saavat lisäksi Versele Lagan Country’s best Cuni Fit-pellettiä. Keväällä aloitetaan syöttämään kaikkea kaneille soveltuvaa tuoreruokaa mitä pelloiltamme ja metsistä löytyy. Pääosin kesän aikana syötetään tuoretta heinää, lehtipuiden oksia, mustikan ja puolukan varpuja, vadelman oksia, erilaisia marjoja, vihanneksia ja hedelmiä.
Talven varalle kuivataan myös omenaa, marjapensaiden lehtiä, lehtipuiden oksia, mustikan varpuja ja muita herkkuja.
Kun tuoreruuan saatavuus luonnosta alkaa syksyllä loppumaan, niin siirrytään heinän ja kauraseoksen lisäksi syömään kuusenoksia ja lehtipuiden oksia. Joskus kaupasta ostetaan herkuksi jotain salaatteja, yrttejä, vihanneksia ja hedelmiä.

Kuva kuivaheinä pyöröpaalista(huomaa vaihtelevuus)

Erilaisia salaatteja ja retiisejä

Ruusukaalia ja omenaa

Kevään 2015 ensimmäiset nokkoset menossa kuivatukseen

Syksyn parhautta

Aina kun ehdin, niin teen kaneille myös erilaisia herkkuja, kuten keksejä